Bra att veta

Här kommer information om hur vi tänker rent säkerhetsmässigt när man befinner sig runt hästar. Vi på BookaHorse har lång erfarenhet och har själva upplevt obehagliga situationer och därför vill vi här dela med oss om våra erfarenheter. Det är alltid viktigt att lära sig hur man skall tänka innan det händer något som man inte är beredd på. Vi skall alltid ligga steget före!

Rid aldrig utan hjälm!

Som vid all ridning: använd alltid en godkänd hjälm. Barn under 18 år ska också använda säkerhetsväst, vilket också är en bra idé för vuxna. Både barn och vuxna måste dock se till att västen ordentligt utprovad vid köpet. Många västar går för långt ner i ryggen och stöter då i den bakre delen av sadeln vilket gör det svårt att rida. Då kan västen vara mer till besvär än till nytta.

Rätt boots och benkläder

Använd alltid boots med klack när du rider. Gärna också short chaps/leggings. Har du inte tillgång till sådana, välj lite tjockare knästrumpor, typ stödstumpor för att få lite mer stöd för underbenet (skänkeln) när du rider. Ridstövlar är naturligtvis allra bäst.

Hälsa på hästen

Gör alltid hästen uppmärksam på att du går in till hästen oavsett om den står i en spilta eller en box. Kalla på hästen och försäkra dig om att den har uppmärksammat att du tänker komma in i boxen eller i spiltan. Ge gärna hästen en morot innan du börjar borsta den.

Bind hästen säkert

Om du ska binda upp hästen i boxen eller i stallgången gör det i kedjor som brister vid påfrestning eller i tunna snören fästa i grimman. Hästar är flyktdjur och får lätt får panik om de sitter fast när de blivit skrämda. Kommer de däremot loss blir de oftast snabbt lugna igen.
Samma sak gäller utomhus: fäst ett snöre som svag punkt i grimman och sedan grimskaftet i snöret. Många svåra olyckor har inträffat på grund av att panikslagna hästar slitit loss räcken, stänger eller annat de stått bundna vid och dragit med sig i flykten.

Sadla och tränsa rätt

Grundregeln är att alltid ta det lugnt. Lägg sadeln en bit fram på manken och dra den bakåt till rätt läge. Börja med att dra sadelgjorden ett eller två hål i spiltan eller boxen. När du har tränsat kan du dra något hål till och seda resten precis innan du sitter upp. Om det är kallt och tränset inte hängt i en uppvärmd sadelkammare får du gärna värma det i händerna innan du sätter in det för att undvika obehag för hästen.

Led ponnyn i grimskaft

Om du som förälder ska ledan ponnyn ditt barn sitter på är det en bra idé att be häst- eller stallägaren om ett grimskaft, dvs ett kort rep med en karbinhake i ena änden. Haken fäster du i grimmans bettring vid hästens mun. Det är betydlig enklare att leda hästen i grimskaftet i stället för direkt i grimman, och att springa med när ponnyn travar.

Ha handskar på när du leder en häst. Om inte finns det risk att du får brännsår i handen om hästen rycker till.

Var uppmärksam i hagen

Att leda en häst till hagen släppa ut den där kan också ha sina risker om man inte följer några enkla regler. Ha alltid handskar på dig. Vänd hästens huvud mot dig och ha uppmärksamheten på den när du släpper den lös. Hästen kan göra ett glädjeskutt när den kommer ut i hagen och är du inte uppmärksam finns det risk att du blir sparkad.

Glöm inte broddarna!

Om det är snö och is ute måste hästen vara broddad. Kontrollera alltid att den är det innan du tar ut den i miljöer där du vet att det är halt.

Håll säkerhetsavstånd

Håll alltid avstånd till andra hästar, både när du rider och leder. De flesta hästar sparkar inte men det kan räcka med att hästen sparkar efter en fluga som kittlar den. En hästspark kan träffa hårt och vålla svår skada om det vill sig illa.

Glöm inte lämna omdöme!

BookaHorse är inte bara en tjänst utan också en gemenskap bestående av ryttare och hästägare. Det är därför vi har ett omdömessystem, där alla inblandande delar med sig av sina erfarenheter och åsikter. Ta dig därför tid att lämna ett omdöme om din upplevelse av häst och hästägare efter ridtillfället för att förenkla valet för andra och bidra till en trygg och säker tjänst.

bahphone180918

BookaHorse står på tillväxt!

I skrivande stund är BookaHorse en nystartad tjänst. Det finns redan gott om hästar och ryttare i systemet och det  blir snabbt fler. Om du inte hittar vad du söker idag lär du göra det inom kort.
Ladda ner appen på App Store eller Google Play och prova!

BookaHorse står på tillväxt!

I skrivande stund är BookaHorse en nystartad tjänst. Det finns redan gott om hästar och ryttare i systemet och det  blir snabbt fler. Om du inte hittar vad du söker idag lär du göra det inom kort.
Ladda ner appen på App Store eller Google Play och prova!